Uz čokoladu bolji matematičar

Objavljeno: 10 April 2009Klikova: 3464

 

Najnovija studija je pokazala da zahvaljujući toplim čokoladnim napicima, nekada težak i zahtjevan posao rješavanja matematičkih radnji postaje dosta lakši i jednostavniji.

Tajna je u flavanolu, sastojku iz hemijske grupe polifenola, koji pojačava protok krvi do mozga, a kojeg možemo pronaći u čokoladi, prenosi Daily Telegraph.

Koautor studije i direktor Istraživačkog centra na Univezitetu Northumbria David Kennedy istakao je da je čokolada blagotvorna za izazovne matematičke zadatke.

 

Istraživači su naveli da će studenti koji se oslanjaju na čokoladu prije zahtjevnog ispita ostvariti puno bolje rezultate.

Ispitanici koji su konzumirali čokoladu tokom eksperimenta puno brže i tačnije su računali i rješavali teške matematičke zadatake, i to sa daleko manje umora.

Zbog toga, naučnici preporučuju da se osigurate sa dovoljnim količinama flavanola, a ovaj sastojak osim u čokoladi možete pronaći u voću i povrću.

Studija je objavljena na godišnjoj konfereciji Britanskog društva psihologa koja je održana u Brightonu, a u istraživanju je učestvovalo 30 ispitanika.

 

 

Izvor: Daily Telegraph, 3. april 2009g.

Share this post
FaceBook  Twitter