Igra Dame

     Igra je veoma poznata i igra se širom svijeta, u raznim varijantama, a mi ćemo navesti njen najrasprostranjeniji oblik. Od igrača se zahtijeva veliki intelektualni napor, a kombinatorne mogućnosti igre razvijaju kod igrača sposobnost logičkog razmišljanja i rezonovanja. Neizvjesnost i preokreti u toku igre donose igračima velika uzbuđenja. Igra se igrala u Francuskoj još u 12. vijeku, a smatra se da joj je tamo i postojbina.

     Igra dame se igra na šahovskoj tabli. Igraju dva igrača koji posjeduju po 12 žetona (novčići, dugmad itd.) u dvije različite boje (crvene i bijele u našem slučaju). Igru na 64 polja sa dvije vrste žetona u različitim bojama Rimljani nazivaju „Latrunkuli“ od latinske riječi „Latro“ = ratnik. Igra se posmatrala kao bitka dviju armija, međutim većina naroda za igru upotrebljava ime „Igra Dame“.

Dama pravila

Tavla

    
     Tavla ili bekemon (eng. backgammon) je jednostavna igra sa jakim strateškim elementima. Nije potrebno mnogo da se nauči kako se igra, mada neke situacije zahtevaju pažljivu interpretaciju pravila. Vrijeme za igranje svake pojedine igre je kratko, tako da se često igra više igara, na primjer, do dobijenih pet poena.

      Igrači pokušavaju da sve svoje žetone postave iza žetona protivnika. Ovo je teško, jer su žetoni u početku razbacani, mogu biti blokirani ili zarobljeni od strane protivničkog igrača.

Tavla pravila.

 

Igra brojki

     
     Sjećate li se popularne igre brojke i slova ? Pitanje je, naravno za nas malo starije koji i dalje volimo dobru matematičku zabavu. 
    
     Ovdje se igramo isključivo brojkama. Pritiskom na tipku "Start" dobit ćete slučajno odabrani trocifren broj. Kombinujući brojeve u dnu ekrana i vezujući ih osnovnim matematičkim operacijama pokušajte dobiti zadani trocifreni broj. Kada se dovoljno umorite pritisnite tipku "Riješi" i prepustite Vašem računaru da to riješi. Eksperimentišite i sa ostalim kombinacijama...

 

 

 

 

Padajući brojevi


     Rješavanjem matematičkih problema sprječavaš da blokovi dosegnu vrh kutije. Ako blokovi dotaknu vrh igra je završena. U igri padaju brojevi i matematički simboli koji predstavljaju operacije. Trebaš kliknuti na odgovarajuće blokove u odgovarajućem redosljedu dok ne dobiješ traženu vrijednost na desnoj strani.

 

 

 

 

 

Matemilioner


     Ovdje možda nema Tarika Filipovića ali, vjerujte nam, kviz je i dalje veoma zanimljiv. Odgovarajte na pitanja, pametno koristite džokere i javite nam kad osvojite prvi milion !