Kina pobjednik na IMO 2009

       
     Tim iz Kine pobijedio je na 50-toj Međunarodnoj olimpijadi iz matematike održane u Bremenu (Njemačka), u periodu od 10. do 22. jula ove godine. Na drugom mjestu je Japan, zatim slijede Rusija i Koreja na četvrtom i petom mjestu. Tim iz SAD-a, koji je osvojio dvije zlatne i četiri srebrne medalje, je zauzeo šesto mjesto. Konačni plasman svih timova možete ovdje pogledati.

     Od ukupno 104 zemlje i 565 studenata koji su učestvovali ove godine na Olimpijadi iz matematike, osvojenih je 49 zlatnih, 98 srebrenih i 135 bronzanih medalja.

     Međunarodna Olimpijada iz matematike predstavlja godišnje takmičenje iz matematike za srednjoškolce. To je najstarija međunarodna naučna olimpijada.

     Prva IMO je održana u Rumuniji 1959 godine. Slijedeća, 51-va IMO, će se održati u Astanu (Kazahstan) u ljeto 2010 godine. Na IMO2009 tim iz Kazahstana je osvojio tri srebrne i dvije bronzane medalje i zauzeo 30-to mjesto.

      Bosna i Hercegovina je takođe učestvovala na IMO2009. O nastupu naših takmičara na ovom prestižnom takmičenju nešto detaljnije u jednom od narednih priloga.


Izvor: The Mainichi Daily News, 21 juli.
Share this post
FaceBook  Twitter  

Please publish modules in offcanvas position.