Modelovanje protoka fluida i naftne mrlje

Objavljeno: 11 Avgust 2011Klikova: 5744

    Matematičari i eksperti iz oblasti dinamike fluida su razvili modele pomoću kojih se može predvidjeti širenje naftnih mrlja nastalih kao posljedica havarija na moru. Ovo modelovanje bazirano na klimatskim promjenama može pomoći timovima za uklanjanje posljedica prirodnih katastrofa pri postavljanju postrojenja za prečišćavanje.

,,Postavlja se pitanje na koji način predvidjeti kretanje mrlje", kaže Rick Luettich (Univerzitet North Caroline)."Šta se može desiti u slučaju da se mrlja kreće, recimo, uz obalu Mississipi obale pa prema obali Texas, ili da naglo skrene prema Floridi?".

U augustovskom izvještaju 2011g. za seriju ,,Otkrića u matematici i statistici" Luettich napominje:,,Prirodne nezgode će se uvijek dešavati. Ključno je ne dozvoliti da one postanu i katastrofe". Neki od njegovih modela su praktično testirani u prošlogodišnjem naftnom incidentu u meksičkom zaljevu.

Razumijevanje procesa protoka fluida na različitim temperaturama i pritiscima je važno u aerodinamici aviona, automobila i brodova, u transportu gasa i vode putem cjevovoda, meteorološkim prognozama, biološkim funkcijama u ljudskom tijelu te saobraćajnom injženjeringu.


Izvor: Discoveries and Breakthroughs Inside Mathematics and Statistics, 1. august 2011g.

Share this post
FaceBook  Twitter