Je li kretanje tržišta moguće predvidjeti ?

Objavljeno: 13 Februar 2012Klikova: 6386

     Prema sprovedenom istraživanju na univerzitetu u Sevilji špansko tržište rada je haotične prirode. Iako se unutar kraćih vremenskih intervala mogu uočiti izvjesni uzorci koje je moguće predvidjeti upotrebom kompleksnih matematičkih modela to posmatrani haos kroz duži vremenski period demonstrira svu svoju kompleksnu i nepredvidljivu prirodu.

,,Upotrebom matematike dokazali smo haotičnu prirodu kretanja nezaposlenosti u Španiji. Data teorija objašnjava razloge zbog čega je trend nezaposlenosti izrazito nestabilan i teško predvidljiv“, ističe Elena Olmedo, istraživač na seviljskom univerzitetu i autor studije naslova ,,Postoji li haos na španskom tržištu rada?“ objavljenog u matematičkom žurnalu Chaos, Solitons & Fractals.

Olmedo objašnjava kako je u slučaju haotičnih sistema ponašanje istog veoma kompleksno i na duži period nepredvidljivo. Ovo iz razloga jer efekte bilo kakve male promjene sam sistem znatno pojačava. Olmedo ipak ističe da se ,,u kratkom vremenskom periodu ponašanje sistema može predvidjeti upotrebom nelinearnih modela kojim je kompleksnost ponašanja moguće predstaviti.“

Španski Nacionalni institut zapošljavanja (INEM) je za potrebe istraživanja dostavio podatke o nezaposlenosti u periodu od 36 godina, tj od 1965. do 2001 godine. Upotrebom dva algoritma izračunali su ,tkzv. ,,maksimalni Ljapunovov eksponent“. Ovaj parametar predstavlja mjeru nestabilnosti posmatranog sistema. Dobijena pozitivna vrijednost navedenog parametra ukazuje na nestabilnost i haotično ponašanje.

Rezultati potvrđuju nelinearnost i haotičnost španskog tržišta rada. Ovo je pak tek prvi korak u opisu karaktera trenda nezaposlenosti kojim se nastoji pojasniti realnost događaja. Istraživači trenutno rade na drugoj fazi istraživanja koja uključuje razvoj kratkoročnih predikcija upotrebom relevantnih matematičkih modela. Seviljski istraživači koriste metodu vještačkih neuronskih mreža.
 

Modeli haosa i ,,efekat leptirovih krila“
 

U ekonomiji su se dosada tradicionalno upotrebljavali linearni modeli kojim se nastojalo opisati i predvidjeti kretanje trenda nezaposlenosti. Ovi modeli su davali prejednostavan opis ponašanja koji je naknadno neophodno ,,slučajno iskriviti“ kako bi se dobila realnija slika stvarnosti. Iz navedenog razloga istraživački tim se odlučio za upotrebu nelinearnih modela, prvenstveno modela baziranih na teoriji haosa.

Matematički modeli bazirani na teoriji haosa u toku jednog vremenskog intervala mogu pokazati veoma različita ponašanja ukoliko dođe i do neznatno male promjene u početnim uslovima. Kao primjer se često navodi ,,efekat leptirovih krila“ koji sugerira da i mahanje krila ovog majušnog insekta može uzrokovati cunami na drugom kraju svijeta.

Olmedo zaključjuje da nam ,,upotreba modela zasnovanih na teoriji haosa može pomoći u uočavanju kompleksnog ponašanja tržišta u stvarnom svijetu. Ipak, trebamo nastaviti istraživanje u pravcu nalaženja boljih alata koji će nam pomoći u karakterizaciji i predikciji sličnih pojava“.

Izvor: Eureka Alert

Share this post
FaceBook  Twitter