Matematika u snijegu ...

Objavljeno: 15 Novembar 2014Klikova: 4464

   Ako se, surfajući internet prostranstvima, do sada niste upoznali sa remek djelom Simon Beck-a ovo je definitivno prilika da to i učinite. Izbliza izgleda kao da je armija vojske promarširala snijegom. Ipak, kad se udaljite, tekstura ucrtana u snijegu se pretvara u prelijepi oblik glamuroznog dizajna. Neki izgledaju kao pahulje, a neki kao razrađeni fraktali. Simon je sa „umjetnošću na snijegu" počeo otprilike prije deset godina kao način da se opusti poslije skijanja. Zvuči pomalo otkačeno, zar ne? Pogotovo kad vidite Becka u akciji i kad čujete tihe zvuke tapkanja na snijegu.

„To radim na jedan staromodan način", kaže Simon. Taj starodoman način uključuje jednostavno matematičko računanje, ucrtavanja staze sa kompasom i tračkaranje kroz snijeg u krpljama koje može da traje, u zavisnosti od oblika koji se pravi, i do 22 sata.

Simon jednostavno proračunava svoje korake formirajući uzorke i ponavlja ih dok ne kreira željeni oblik koji pokrivaju površinu veličine nekoliko fudbalskih terena. Cijeli proces izgleda dosta iscrpljujući, pogotovo s obzirom na činjenicu da je izrada nekih složenijih crteža trajala i dva do tri dana. A onda ti umjetnički radovi ponekad traju samo par dana, do prvog snijega koji ih prekrije i tako izbriše trag umjetnosti. Simon kreira mnoga svoja djela i na smrznutim jezerima u Francuskoj, gdje lokalni skijaši, prilikom uspona žičarama, mogu da vide njegove izvanredne umjetničke radove.

 


Zaista je impresivna Simon-ova kondicija i odlučnost da matematički dizajn pretvori u umjetnički rad na snijegu.Ovaj pedestpetogodišnjak svoj život je proveo u kreiranju mapa i takmičenju u orijentacijskim utrkama. U stvari Simon je, sa samo 16 godina, osvojio britansko prvenstvo u ovom sportu. Orijentacijske utrke su u stvari sport koji uključuje pronalaženje najbržeg puta između dvije tačke na neoznačenom terenu. Upravo ove svoje vještine je Simon primijenio pri kreiranju ,,sniježnih matematičkih otisaka". Simon je svoj rad proširio i na pješčane plaže jugozapadne Engleske gdje se zbog masovne plimne razlike ponekad stvara kilometarski široka traka od pijeska.

 

Izvor: Indefinitely wild

Share this post
FaceBook  Twitter