DAN BROJA PI

Objavljeno: 10 Mart 2017Klikova: 4743

 

pi3Broj π (pi) je matematička konstanta koja se definiše kao odnos obima i prečnika kruga. Obično se kaže da je broj π jednak 3.14, međutim, to nije tačno. Broja π ima beskonačno mnogo decimala koje se ne ponavljaju.

Iz nepoznatog razloga, davne prošlosti razvila se zaluđenost decimalama broja π. Neki ljudi proveli su čitav život pokušavajući izračunati što više decimala tog magičnog broja. U početku taj zadatak nije bio nimalo lagan. Matematičari su koristili različite metode kako bi si olakšali posao. U današnje vrijeme računanje je uveliko olakšano, pa je poznato preko 2.7 trilijuna decimala broja π.

Prije tačno 24 godine u Muzeju znanosti i umjetnosti u San Francisku započela je tradicija proslave Dana broja π koja se od tog dana održava svakog 14. marta. Ovaj je datum odabran, jer predstavlja najpoznatiju aproksimaciju broja pi, a naročito je zgodno što je to ujedno i rođendan poznatog fizičara Alberta Einsteina (14.3.1879.-18.4.1955)

Dan se obilježava različitim aktivnostima kao što su takmičenja u pravljenu pita (eng. Pie), smišljanje raznih pjesmica o broju π, takmičenje u recitiranju decimala i druge brojne aktivnosti u kojima se slavi matematika.

pi1

U čast broja π i rođenadana Alberta Einsteina probajte riješiti zagonetku koju je osmislio Einstein i za koju je tvrdio da je 98 % svjetske populacije neće moći riješiti. Možete li vi?

Imamo 5 kuća različite boje. U svakoj kućižzivi osoba razlčcite nacionalnosti. Svaka osoba pije različito piće, puši različitu marku cigareta, te ima različitog kućnog ljubimca. Pitanje je:

Tko je vlasnik ribica?

 1. Britanac živi u crvenoj kući.
 2. Šveđanin ima psa za kućnog ljubimca.
 3. Danac pije čaj.
 4. Zelena je kuća lijevo od bijele.
 5. Vlasnik zelene kuće pije kafu.
 6. Osoba koja puši Pall-Mall ima pticu za kućnog ljubimaca.
 7. Vlasnik žute kuće puši Dunhill.
 8. Osoba koja živi u srednjoj kući pije mlijeko.
 9. Norvežanin živi u prvoj kući.
 10. Osoba koja puši cigarete Blends živi pokraj osobe koja ima mačku za kućnog ljubimca.
 11. Osoba koja ima konja živi kraj osobe koja puši Dunhill.
 12. Osoba koja puši Bluemasters pije pivo.
 13. Nijemac puši cigarete Prince.
 14. Norvežanin živi pokraj plave kuće.
 15. Osoba koja puši Blends ima susjeda koji pije vodu.

 

Izvor: Matka:časopis za mlade matematičare

Share this post
FaceBook  Twitter