Notice: Use of undefined constant BBCODE_MODE_CALLBACK - assumed 'BBCODE_MODE_CALLBACK' in /home/matemati/public_html/plugins/kunena/kunenatex/kunenatex.php on line 58

Notice: Use of undefined constant BBCODE_VERBATIM - assumed 'BBCODE_VERBATIM' in /home/matemati/public_html/plugins/kunena/kunenatex/kunenatex.php on line 62

Solarna energija

More
6 years 7 months ago #153 by Nedzad
Solarna energija was created by Nedzad
Problem se tiče zagrijavanja vode u privatnim domaćinstvima uz pomoć sunčeve energije.

U privatnim domaćinstvima voda se može djelimično zagrijavati upotrebom solarnih termičkih kolektora. Oni pretvaraju energiju sunčevih zraka u toplotnu energiju. Na ovaj način se smanjuje upotreba fosilnih goriva koji su štetni za okolinu. Domaćinstvima je potrebna voda toplote od 45° do 55°C. U našem evropskom području nije moguće tokom cijele godine istim intenzitetom koristiti energiju sunčevog zračenja. Iz ovog razloga je neophodno koristiti dodatni izvor zagrijavanja kao što je to prikazano na slici ispod.


Attachment not found
Na sljedećoj slici je prikazano koliko je energije potrebno za zagrijavanje vode do temperature 45°C a koja se može dobiti iz energije sunčevih zraka, te koliko je iste potrebno obezbjediti iz dodatnih izvora.


Attachment not found- Mjerna jedinica za energiju je [kWh]. Prosječno evropsko domaćinstvo godišnje na zagrijavanje vode potroši 4000 [kWh] energije.
- Iz jednog litra (1 [l]) tečnog fosilnog goriva može se otprilike dobiti 10 [kWh] toplotne energije. Sagorijevanjem jednog litra tečnog fosilnog goriva oslobađa se gotovo 68 [l] CO2.
- Veliki dio ukupnog CO2 u svijetu danas je posljedica oslobađanja usljed sagorijevanja fosilnih goriva.


Na osnovu gornje slike mogu se postaviti sljedeća pitanja:

a) Koji procenat, godišnje potrebne toplotne energije za zagrijavanje vode, se može obezbjediti iz energije sunčevog zračenja ?
b) Koliko [kWh] se može godišnje dobiti iz energije sunčevih zraka ?
c) Koliko je litara tečnog fosilnog goriva potrebno nabaviti kao izvor dodatne energije za zagrijavanje vode u privatnim domaćinstvima ?
d) Koliko je litara tečnog fosilnog goriva godišnje potrebno bez korištenja energije sunčevih zraka ?
e) Koliko bi se litara CO2 godišnje manje potrošilo u evropskom prosječnom domaćinstvu ako bi se koristila energija sunčevog zračenja za zagrijavanje vode ?

Please Prijava or Kreiraj račun to join the conversation.

Time to create page: 0.091 seconds