Notice: Use of undefined constant BBCODE_MODE_CALLBACK - assumed 'BBCODE_MODE_CALLBACK' in /home/matemati/public_html/plugins/kunena/kunenatex/kunenatex.php on line 58

Notice: Use of undefined constant BBCODE_VERBATIM - assumed 'BBCODE_VERBATIM' in /home/matemati/public_html/plugins/kunena/kunenatex/kunenatex.php on line 62

Jednačina pritiska

More
5 years 10 months ago - 3 years 7 months ago #162 by Ziks
Jednačina pritiska was created by Ziks
Vozdra raja. Treba mi mala pomoćc oko jednacine koja opisuje pritisak izmedu pneumatika i podloge. Jednacina koja opisuje pritisak glasi:

p(x)=P_{max}[1-{x^6\over {a^6}}-{x\over {4*a}}]
gdje je "a" konstanta koja predstavalja polovinu duzine kontaktne povrsine izmedu pneumatika i podloge, a x se mijenja od -a do +a.
Kako bi kriva pocela iz koordinatnog pocetka pomjerio sam dijagram po x osi za vrijednos "a" tako da jednacina sad glasi:
p(x)=P_{max}[1-{(x-a)^6\over {a^6}}-{{x-a}\over {4*a}}]
Sad se x mijenja od 0 do 2a.

Medutim, ima mali problem, zbog clana{x-a\over 4*a}vrijednost p(x) nikad nece biti 0 u tackamax=0ix=2aTacnije citav dijagram se pomjera u lijevu stranu x-ose, a meni je potrebno da u tim tačkama p(x) bude jednak 0.

Eh sad postoji li nacin da se jednacina tako transformise da u tim tackama bude pritisak jednak 0, a da se izraz nekomplikuje dodatno? Btw. isiti problem se javlja i u prvoj jednacini koju sam naveo, s tim da bi pritisak trebao biti 0 u tackama -a i +a, ali to nije slucaj.

Nadam se da ste shvatili na sta mislim :)
Last edit: 3 years 7 months ago by Nedzad. Reason: ažuriran latex

Please Prijava or Kreiraj račun to join the conversation.

Time to create page: 1.676 seconds