Matematička logika u svijetu stripa


     Logicomix, novoobjavljeni američki strip, se bavi matematikom, logikom i ludilom. Po prvi put je objavljen prošle godine u Grčkoj, gdje je postao i bestseler. Autor stripa je Apostol Doksiadis, koautor Kristos Papadimitru (Univerzitet California, Berkeley), a ilustratori Aleco Papadatos i Annie Di Donne.


     
     Strip nam predstavlja Bertranda Rasela , jednog od najvećih logičara dvadesetog vijeka, te njegov interesantan život prožet matematičkim idejama i pisanjem knjiga. Zbog trauma iz djetinjstva Rasel je patio od anksioznosti i ludila te se svjesno izlagao onome što je smatrao suprotnošću ovih pojmova, a to je sistem uređenosti koji je opisao u svojoj knjizi Principia Mathematica.

      Raselov pokušaj kreiranja objektivnog jezika kojim je bez grešaka moguće opisati svijet 0zaustavljen je paradoksom, frustracijom i duhovima porodičnih tajni. Rasel postiže uspjeh koji je ipak  donekle zasjenjen radom mladog i briljantnog Ludviga Witgenštajna.

      Potraga za osnovama matematike vodi nas i do ostalih superheroja: Kurt Gödela, Džordža Kantora, Gotlaba Fregea i Alfreda North Wajtheda.

      Autor Logicomix-a je takođe briljantan i originalan. Doksiadis se sa 15 godina upisao na Columbia Univerzitet, učio je matematiku u srednjoj školi i studirao na fakultetu, radio je na filmu i u pozorištu i autor je internacionalnog bestselera Ujak Petros i Golbahova konjektura.

      Koautori Papadimitru i Paolo Mankosu će 19 oktobra 2009. će držati predavanje o ovoj noveli. Predavanje će se održati u zgradi Plant Biology Univerziteta, predsjedavajući će biti Robert Brajan (Robert Bryant, direktor MSRI-ja).

 
Izvor: New York Times, 27. septembar 2009; msri.org

 
Share this post
FaceBook  Twitter  

Please publish modules in offcanvas position.