Mladi iračanin i bernulijevi brojevi

 

      Krajem maja 2009 internacionalni i švedski mediji su objavili vijest da je šesnaestogodišnji irački imigrant Muhamed Altoumaimi, trenutno živi u Švedskoj, razvio algoritam za izračunavanje Bernulijevih brojeva. Muhamed, koji je imigrirao u Švedsku prije šest godina, pohađa prvi razred srednje škole u Falun-u (Dalarna, pokrajina u Švedskoj).


 
     Već duže vremena zainteresovan za matematiku Altoumaimi je u zadnja četiri mjeseca naporno radio pokušavajući da napiše formulu koja pojašnjava kompleksne odnose Bernulijevih brojeva. Sasvim je razumljivo da su nastavnici bili više nego skeptični kad im je Muhamed predstavio svoj rad.
 
     "Kad sam prvi put rad pokazao svojim nastavnicima niko od njih nije vjerovao da formula koju sam napisao zaista funkcioniše", rekao je Muhamed za magazin Falu Kuriren.
 
     Nakon što je naišao na sumnje mladi iračanin se javio profesoru na Uppsala univerzitetu kako bi potvrdio svoje otkriće.
 
     "Profesor je odmah želio vidjeti moj proračun i dokumente gdje sam dokazao ispravnost formule", kazao je Altoumaimi.
 
    Prema Jan-Åke Lindahl-u, profesoru sa Uppsala univerziteta, nije prvi put da se neko bavio ovom problematikom ali je veoma neobično da učenik prvog razreda srednje škole na originalan način uradi ovako jedan komplikovan proračun.
 
     "On je veoma pametan mladić, pratit ćemo njegov rad" rekao je Lindahl za The Local i dodao da je nakon završetka srednje škole Altoumaimi dobrodošao da studira na Uppsala univerzitetu.
 
     "Zaista je veoma uzbudljivo sad kad svi nastavnici dolaze da mi čestitaju", rekao je Muhamed koji i dalje planira da proučava matematiku i fiziku. "Želim da istražujem fiziku ili matematiku, zaista volim ove predmete. Takođe trebam biti bolji u engleskom jeziku i društvenim naukama", rekao je za Falu Kuriren.

     Bernulijeve brojeve je predstavio Jacob Bernoulli (1654 - 1705) u svojoj knjizi Ars Conjectandi objavljenoj 1713 godine.

 


Izvor: Uppsala University 1. juni 2009. ; The Local, 28 maj 2009.
Share this post
FaceBook  Twitter  

Please publish modules in offcanvas position.