Matematika u Times-ovoj listi za 2009.

     Kraj je godine i gotovo svi prave neku vrstu liste stoga nas uopšte ne iznenađuje da je Times magazin u svoju listu "Top 10 Everything of 2009“ uvrstio i matematiku.
 
   Pod rednim brojem 7 Times-ove liste „Top 10 Scientific Discoveries“ se nalazi „Fundamentalna lema, riješena“. Prije trideset godina kanadsko-američki matematičar Robert Langland je povezujući teoriju grupa i teoriju brojeva postavio „Fundamentalnu lemu“. U proteklih nekoliko godina Ngo Bao Chau (Univerzitet Paris-Sud) je predstavio njeno rješenje. Više o ovoj matematičkoj lemi možete vidjeti na  Wolfram-ovoj stranici koja je ujedno i na 13 mjestu Times-ove liste „50 najboljih web stranica“.

      „Stephen Wolfram je jedan od najvećih umova naše planete – ovih dana istražuje novu ideju“, pišu u Times-u. Naime radi se o tome da su u Wolframu razvili novi pretraživač koji praktično razumije pitanje korisnika te nastoji dati odgovor. O čemu se zapravo radi detaljnije možete pogledati ovdje.
 
     Čak i Times-ova lista „Top 10 Nonfiction Books“ sadrži matematiku, na poziciji broj 6 se nalazi grafička novela pisana prema životu Bertrand Russell-a, jednog od najznačajnijih logičara 20-tog stoljeća. O ovom smo nedavno već nedavno pisali u članku "Matematička logika u svijetu stripa".

 
Izvor: Time, 24. decembar 2009.

Share this post
FaceBook  Twitter  

Please publish modules in offcanvas position.