Matletika na Zimskim olimpijskim igrama 2010

    
     NBC Learn
i National Science Foundation su kreirali 16 mini filmova
i tako oformili tim za pomoć studentima u otkrivanju „Nauke Zimskih olimpijskih igara“. Voditelj je novinar NBC vijesti Lester Holt.
 
     U jednom od filmova se opisuje kamera velike brzine snimanja sa 1500 slika u sekundi čiji snimci takmičara u trenutcima sportskih akcija ilustruju Njutnova tri zakona, zakon kretanja, održanja energije i ugaonog momenta, trenje, otpor kretanju, brzinu i ostale naučne koncepte.
 
     U drugom dijelu „Matletičara“ (treći red filmova) riječ je o matematičaru sa Williams College-a, prof. Edward Burger-u koji pojašnjava razloge važnosti matematike ističući da je „matematika svuda oko nas, ona je tamo gdje god su kretanja i količine“. Opisan je način na koji se matematika koristi u hokeju, na koji način se koriste aritmetika i statistika kod ocjenjivanja takmičara u disciplini klizanja na ledu, na koji način se matematički mogu pratiti performanse takmičara u brzom klizanju  i možda čak uticati na njihovu strategiju.
 
     Televizijska kuća NBC je „Nauku Zimskih olimpijskih igara“ objavila u decembru sad već prošle 2009. godine, filmovi će gledaocima biti dostupni u februaru s početkom Zimskih Olimpijskih igara.
 


Izvor: NBC, 6. januar 2010

Share this post
FaceBook  Twitter  

Please publish modules in offcanvas position.