Digitalna biblioteka matematičkih funkcija na Web-u

Objavljeno: 14 Maj 2010Klikova: 4309

     Nakon decenije rada Nacionalni institut za standarde i tehnologiju (NIST) je publikovao posljednje izdanje Digitalne biblioteke matematičkih funkcija i pripradajuću štampanu verziju "NIST-ov priručnik matematičkih funkcija".

     Knjiga sadrži više od 8000 jednačina i 500 grafikona i skoro dvostruko više tehničkog materijala nego prethodno izdanje iz 1964. godine.

     "Ovim izdanjem kompletiran je korisnički paket", kaže urednik Dan Lozier."Digitalnu bibilioteku matematičkih funkcija vidimo kao koristan resurs za sve, prije svega za publiku koji su se služili verzijom iz 1964. godine. Očekujemo da će je koristiti biolozi, specijalisti informacionih sistema i svi ostali sturčnjaci iz naučnih oblasti gdje se primjenjuju računarski modeli".

     Nova verzija uključjuje i informacije o specijalnim funkcijama koje su od suštinskog značaja za primjenjenu matematiku, fiziku i inžinjering. Ovo izdanje je prošlo kroz veoma strog uređivački proces upotpunjen neovisnom validacijom cjelokupnog tehničkog materijala, i što je možda najvažnije  Digitalna biblioteka matematičkih funkcija (DLMF) je kao slobodan resurs objavljen na Internetu.


Izvor: NIST, 11. maj 2010.


Share this post
FaceBook  Twitter