Nagrade na Međunarodnom matematičkom kongresu, 19. - 27. august 2010


     Međunarodna matematička unija (IMU) je tokom ceremonije otvarenja u Hajderabadu (Indija) predstavila sedam nagrada  Međunarodnog kongresa matematičara (ICM). Ceremoniju je otvoriila presjednica Indije Pratibha Devisingh Patil. Takođe je po prvi put u svojoj istoriji Međunarodna matematička unija izabrala predsjednicu, Ingrid Daubechies (Princenton Univerzitet)

Fields-ova medalja, uz koju ide i honorar od 15 000 američkih dolara, se svake četvrte godine dodjeljuje najviše četvorici matematičara.

Ngo Bao Chau (Univeritet Paris-Sud) je ove godine za svoj dokaz Fundamentalne leme nagrađen Fields-ovom nagradom.

Elon Lindenstrauss (Princenton univerzitet) je dobio Fields-ovu nagradu za svoj rezultat u mjerenju krutosti teorije ergodičnosti i njenim aplikacijama u teoriji brojeva.


Stanislav Smirnov (Univerzitet Ženeva) je dobio nagradu za dokazivanje konformne invarijante filtriranja i planarnog ,,Ising" modela u statističkoj fizici. U ICM navodu stoji da je "Smirnov rad udario čvrste temelje razvoju važnih metoda statističke fizike kao što je Cardy-jeve formula...".

Cedric Villani (Institut Henri Poincaré) je prema ICM-u "jedan od pionira u aplikacijama teorije optimalnog transporta i geometrijskih i funkcionalnih nejednakosti. Napisao je veoma aktualnu i preciznu knjigu o masovnom transportu". Dobio je Fields-ovu nagradu za dokaz nelinearnog Landau-ovog prigušenja i konvergencije ekvilibra Boltz-manove jednačine.

Rolf Nevanlinna nagrada, koja se dodjeljuje za doprinos kompjuterskoj nauci iz matematičkog aspekta, je otišla u ruke Daniela Spielmana (Yale Univerzitet) za njegov doprinos u oblasti linearnog programiranja i kodova korekcije pogrešaka.

Calrl Friedrich Gauss-ova nagrada, koja se dodjeljuje u oblasti primijenjene matematike, je pripala Yves Meyeru (profesoru emeritusu na École Normale Supérieure de Cachan). Meyer je vodio razvoj matematičke teorije valova (eng. ,,wavelets") koja je revolucioanalizirala klasičnu teoriju Furijeove analize.

Louis Nirenberg (New York Univerzitet) je nagrađen sa inauguralnom Chern-ovom medaljom za životno djelo u modernoj teoriji parcijalnih diferencijalnih jednačina i za svoje mentorstvo studentima na doktorskom studiju. Ova nagrada se sastoji iz dva dijela: 250 000 američkih dolara dobija nagrađeni pojedinac, a 250 000 dolara pripada jednoj ili više organizacija koje odredi nagrađeni kao nagrada za podršku u istraživanju, edukaciji ili nekom drugom matematičkom progamu.

Međunarodni kongres matematičara (ICM) je najveći kongres matematičke zajednice. Održava se svake četvrte godine u organizaciji Međunarodne matematičke unije (IMU). Ovo je prvi put da je kongres odžan u Indiji.

 
Izvor: Science, 19 august 2010.
Share this post
FaceBook  Twitter  

Please publish modules in offcanvas position.