Dinosaurusi lakši nego se to mislilo

        
     Istraživači su istražili i donijeli nove zaključke u vezi procjene težine dinosaurusa. Posljednji rezultati daju novi smisao naučnim teorijama o biologiji dinosaurusa. Teorijama koje su razmatrale sve od njihovog energetskog metabolizma i ishrani pa do načina kretanja.

     Pesljednjih dvadesetak godina paleontolozi su se oslanjali na sveprihvaćene statističke modele za procjenu težine divovskih dinosaurusa kao i drugih stvorenja koja su nekad nastanjivala naš Planet. Ponovnim proučavanjem podataka koje su dobili iz originalnih uzoraka istraživači su zaključili kako standardni statistički model daje pogrešne rezultate.      Gary Packard, zajedno sa svojim kolegama Državnog Kolorado univerziteta, se služio podacima o kostima dinosaurusa i za procjenu težine koristio jednačine nelinearne regresije dok su se paleontolozi oslanjali na tradicionalni metod logaritamskih transformacija. Novi proračuni pokazuju da je, npr., Apatosaurus  težio čitavih 20 tona, a Giraffatitan (ili Brachiosaurus) 16 tona manje nego se to mislilo.


     Rezultati istraživanja su objavljeni u radu pod naslovom "Alometrijske jednačine za predviđanje tjelesne mase dinosaurusa" koji je 21. juna ove godine objavljen u Zoološkom žurnalu.
 
 

Izvor: The Register, 22. juni 2009
Share this post
FaceBook  Twitter  

Please publish modules in offcanvas position.