"Teorema o slobodnoj volji"

Objavljeno: 27 Mart 2009Klikova: 3269

 

John Horton Conway sa Princenton univerziteta i njegov kolega Simon B. Kochen su objavili seriju predavanja o "Teoremi o slobodnoj volji".

"Želite znati kako svijet funkcioniše," kaže Conway. "Postoji mišljenje da je sadašnje stanje na izvjestan način uslovljeno prethodnim trenutkom. Pokušali smo razumjeti način na koji se to dešava i shvatili smo da nije moguće objasniti susjedna stanja budući da se iz prethodnog mogu izroditi dva različita rezultata."

 

"Kako su Conway i Kochen, inače eksperti iz kvantne mehanike, više raspravljali o slobodnoj volji to su više nalikovali dvojici dječaka," primijetila je Conway-eva supruga Diana. "Tokom dana i noći su se konstantno zivkali telefonom, ulijetali su jedan drugom u kancelariju i sa dosta entuzijazma razgovarali o novim saznanjima do kojih su došli."

Svoje argumente su spremili u matematičku teoremu koja počiva na tri aksioma. Sad su uvjereni da zaključke do kojih su došli mogu i objaviti.

"To više nije samo obična teorija," tvrdi Kochen. "To je ono što univerzum čini. Uvidjeli smo da iz trenutka u trenutak priroda ne zna šta će se desiti. Čak i najsitnije čestice imaju izbor."

Predavanja će se održavati Ponedeljkom naveče u princetonovoj McDonnell sali. Prvo predavanje je bilo 23. marta 2009, a ostalo je da se održi još pet predavanja. Oni koji ne mogu prisustvovati ne trebaju biti razočarani jer se predavanja mogu slušati online, a uskoro se očekuje i objavljivanje knjige.


 

Izvor: Princeton University, 23. mart 2009.

 

 

Share this post
FaceBook  Twitter